Уряд має знайти ресурси для виплати боргів зеленим інвесторам за 2022 рік – УВЕА

Фінансування боргів відновлювальній енергетиці є необхідним для розвитку галузі - Українська вітроенергетична асоціація

Українська вітроенергетична асоціація закликає Кабінет міністрів України знайти фінансові ресурси для погашення боргів підприємствам зеленої генерації. Згідно з повідомленням асоціації, недоплата у розмірі 45% за 2022 рік гальмує розвиток галузі.

6 травня ДП "Гарантований покупець" вже виплатило 4,3 млрд грн виробникам з відновлювальної енергетики за січень-березень, липень і вересень 2023 року.

Станом на сьогодні, рівень оплати за 2023 рік є рекордним, адже за 2022 рік виплати підприємствам ВДЕ наразі становлять 55%, а за січень-квітень 2024 року – 72% - повідомляють в асоціації.

Проте, наразі немає достатніх ресурсів для погашення решти боргів. Українська вітроенергетична асоціація закликає уряд, Міністерство енергетики та НКРЕКП продовжувати пошук фінансових джерел для покращення ліквідності ринку електроенергії та недопущення погіршення боргової ситуації. Це важливо для відновлення пошкоджених потужностей енергетики та стимулювання розвитку нової розподіленої генерації.

В листопаді 2023 року президент Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО щодо заходів із підвищення стійкості енергосистеми, де проблема боргів є однією з найпріоритетніших тем для уряду. Терміни вирішення цього питання, які надає РНБО, спливають у травні.