Уряд затвердив форму надмогильних плит на Національному військовому меморіальному кладовищі

Надмогильні плити на військовому кладовищі
Надмогильні плити на військовому кладовищі

Кабінет Міністрів України схвалив постанову про форму намогильних споруд на Національному військовому меморіальному кладовищі. Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович.

На кладовищі будуть встановлені дві форми намогильних споруд - хрест і прямокутна плита з заокругленням у верхній частині. Обидві форми матимуть однакову висоту та повторюватимуть обриси одна одної.

«Завдяки цьому рішенню Національне військове меморіальне кладовище продовжить традицію вшанування загиблих воїнів у характерному для нашої культури способі», - заявив Дробович.

Також буде враховано побажання тих, хто не бажає мати хрест на могилі, і вони зможуть обрати прямокутну плиту. Це було прокомуніковано заздалегідь із представниками релігійних організацій та Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

Згідно з Дробовичем, це рішення демонструє інклюзивність, оскільки задовольняє інтереси більшості, яка обиратиме хрест, і меншості, яка віддасть перевагу прямокутній плиті.

Міністерство у справах ветеранів України планує провести круглий стіл з фахівцями щодо матеріалу намогильних споруд, які будуть встановлені на території кладовища.

Перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі відбудуться наприкінці осені.

Раніше місцеві жителі села Мархалівка на Київщині протестували проти будівництва Національного військового меморіального кладовища поруч із їх селом.

Нагадаємо, у 2023 році планується початок будівництва Національного військового меморіального кладовища.

Читайте також