Уряд звітує про зростання економіки: що цьому сприяло

За попередніми даними Міністерства економіки України, зростання ВВП в жовтні 2023 року становить близько 10,5% в порівнянні з жовтнем минулого року. Загалом за січень-жовтень 2023 року економіка зросла на 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Перший віцепрем'єр-міністр України і міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що серед позитивних факторів, що сприяли зростанню економіки, варто виділити високу врожайність у сільському господарстві та сприятливу погоду, яка сприяла високим темпам збирання врожаю. Також вплинула стабільна ситуація в енергетиці та робота тимчасового коридору для руху цивільних суден до портів Великої Одеси.

Проте, Свириденко також назвала деякі стримуючі фактори зростання економіки, такі як значні руйнування інфраструктури та основних фондів, наявність суттєвих ризиків щодо безпеки, обмеження експортної логістики, повільне відновлення ринку праці, відсутність достатнього власного капіталу та доступних кредитних коштів.

Незважаючи на це, позитивні фактори все ж переважають у жовтні. За словами Свириденко, найбільший внесок у ВВП зробила сфера послуг, зокрема, сфера державного управління та оборони. На другому місці за впливом на зростання економіки опинилась виробнича сфера, яка, незважаючи на збитки і руйнування під час війни, демонструє стабільне відновлення.

Промисловість також показує певне відновлення темпів виробництва завдяки збільшенню сировинної бази з боку сільського господарства, потребі у запасах вугілля та газу для зимового періоду, стабільній ситуації в енергетиці та інвестиційному попиту з боку бюджетної сфери.

Сфера будівництва отримала позитивний вплив завдяки бюджетному фінансуванню для швидкого відновлення пошкодженої інфраструктури та капітальної відбудови на раніше визволених територіях. Крім цього, завдяки реалізації урядової програми "єОселя", ринок первинного житла також показує покращення.