Головна

Усі ТЕС в Україні пошкоджено або зруйновано – «Укренерго»

Пошкоджені ТЕС в Україні

Російські окупанти зруйнували усі теплові електростанції України

Російські окупаційні сили нанесли шкоду або повністю знищили всі теплові електростанції в Україні. Внаслідок цього частка гідроелектростанцій в виробництві енергії знизилася до 5%. Про це повідомив Юрій Бойко, член наглядової ради "Укренерго", в інтерв'ю "Апострофу".

За словами Бойка, традиційно теплові електростанції виробляли близько 30% електроенергії. Але зараз їхня частка є лише 5%.

Він також зазначив, що гідроенергетика також зазнала великих втрат. Дві електростанції повністю припинили роботу.

Усе це призводить до значного дефіциту потужності в системі. Насамперед через брак виробництва електроенергії тепловими електростанціями

За словами Бойка, атомні станції продовжують працювати, але влітку на багатьох блоках проводяться ремонтні роботи. Також було знищено до 40% (більше 8 ГВт) маневрових потужностей, які використовувалися для покриття піків споживання вранці та ввечері. Частина дефіциту можна покрити шляхом імпорту 1,7 ГВт потужності з Європейського Союзу.

Відновити всі генеруючі потужності до зими неможливо

Бойко додав, що через великі втрати потужностей українських електростанцій, обмеження споживання електроенергії будуть ще довго залишатися частиною нашого життя. Відновлення усіх потужностей буде складним через великі обсяги ремонтних робіт.

Наразі "Укренерго" не прогнозує відключення електричної енергії. Проте, при зміні ситуації в енергосистемі, будуть прийняті заходи щодо обмеження споживання електроенергії. У спекотні місяці графіки відключень можуть бути жорсткішими.

Раніше Кабінет міністрів прийняв постанову, якою встановлюються правила щодо графіків відключення електроенергії для обленерго.

Наразі Київ бере на себе основне навантаження від дефіциту електричної енергії.

Читайте також: