В ЄС анонсували перший мільярд з прибутку від російських активів для України

Лідери ЄС домовилися про використання заморожених російських активів для закупівлі зброї для України

Підтримка використання нарахувань від заблокованих російських активів для допомоги Україні отримала сильну підтримку з боку лідерів Європейського союзу. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що перший мільярд євро може бути сплачений до липня цього року.

"Є дійсно потужна підтримка використанню відсоткового прибутку, або нарахувань від заблокованих російських активів для військової допомоги Україні. Я сказала лідерам, - якщо ми будемо зараз швидкими у прийнятті цих пропозицій, ми зможемо виплатити перший мільярд вже до 1 липня. Тож це залежить від нас, це в наших руках, і це дуже конкретні дії на це літо", - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Президент Європейської комісії наголосила, що ЄС буде продовжувати підтримувати Україну у відбитті російської агресії. Застосування надходжень від заблокованих російських активів надасть фінансування для закупівлі необхідного військового обладнання.

"Ми можемо очікувати, що вдасться зібрати близько 3 мільярдів євро у 2024 році, і подібні суми протягом наступних років", - додала президент Єврокомісії.

Урсула фон дер Ляєн також висловила подяку Чеській республіці за намір поставити 800 тисяч снарядів Україні. За її словами, надходження від заблокованих російських активів можуть бути використані для реалізації цієї ініціативи.

Джерело: Укрінформ