В Одесі показали новітній український морський дрон Stalker 5.0

Український безпілотник Stalker 5.0
Український безпілотник Stalker 5.0

Український морський дрон Stalker 5.0 представили на Black Sea Security Forum 2024

На міжнародному форумі з безпеки в чорноморському регіоні – Black Sea Security Forum 2024 – був представлений новий український морський дрон Stalker 5.0. Цю інформацію повідомляє Думська.

Довжина дрона становить 5 метрів, а ширина – 1,2 метра. У спеціальному відсіку, що знаходиться в корпусі, можна перевозити воду, продовольство, військове спорядження та інші вантажі на острови або узбережжя.

Stalker 5.0 може використовуватися для розвідування та патрулювання узбережжя в морських і річкових прикордонних районах.

Бензиновий двигун потужністю 60 кінських сил забезпечує швидкість дрона понад 40 вузлів (близько 75 км/год). Крейсерська швидкість становить 30 вузлів (55 км/год). Дрон оснащений системою відеозв'язку та управління на основі Starlink. Вартість одного екземпляра складає приблизно €60 тисяч.

Міністерство оборони України, Міністерство питань стратегічних галузей промисловості та Генеральний штаб провели випробування роботизованої техніки для евакуації з поля бою. Валентина Оболенцева, начальниця відділу політик медичного постачання Департаменту охорони здоров'я Міноборони, пояснила, що під час евакуації кожна година зволікання може призвести до смерті поранених бійців.

Читайте також