В Одесі показали новітній український морський дрон Stalker 5.0

В Одесі показали новітній український морський дрон Stalker 5.0

Український морський дрон Stalker 5.0 представили на Black Sea Security Forum 2024

На міжнародному форумі з безпеки в чорноморському регіоні – Black Sea Security Forum 2024 – був представлений новий український морський дрон Stalker 5.0. Цю інформацію повідомляє Думська.

Довжина дрона становить 5 метрів, а ширина – 1,2 метра. У спеціальному відсіку, що знаходиться в корпусі, можна перевозити воду, продовольство, військове спорядження та інші вантажі на острови або узбережжя.

Stalker 5.0 може використовуватися для розвідування та патрулювання узбережжя в морських і річкових прикордонних районах.

Бензиновий двигун потужністю 60 кінських сил забезпечує швидкість дрона понад 40 вузлів (близько 75 км/год). Крейсерська швидкість становить 30 вузлів (55 км/год). Дрон оснащений системою відеозв'язку та управління на основі Starlink. Вартість одного екземпляра складає приблизно €60 тисяч.

Міністерство оборони України, Міністерство питань стратегічних галузей промисловості та Генеральний штаб провели випробування роботизованої техніки для евакуації з поля бою. Валентина Оболенцева, начальниця відділу політик медичного постачання Департаменту охорони здоров'я Міноборони, пояснила, що під час евакуації кожна година зволікання може призвести до смерті поранених бійців.

Читайте також: