В Україні фіксують спалах гепатиту

В Вінниччині медики зафіксували зростання кількості госпіталізацій пацієнтів з гепатитом А. Згідно з даними Центру громадського здоров'я, загалом госпіталізовано 135 осіб, з яких 122 випадки гепатиту А підтверджено лабораторно.

Попередньо, район Вінниці вже повідомляв про 80 госпіталізованих пацієнтів з діагнозом гепатит А. Інфекція гепатиту А потрапляє до організму через шлунково-кишковий тракт і пошкоджує печінку. Головним засобом профілактики є ретельне миття рук.

Гепатит A та E передаються через неперевірені продукти або воду, які забруднені фекаліями людини, що має інфекцію. Наприклад, якщо хвора особа не дотримує правил гігієни рук і готує їжу для інших. Щоб уникнути зараження, необхідно дотримуватися особистої гігієни, вживати термічно оброблені продукти, добре мити овочі, фрукти, ягоди та зелень, кип'ятити воду та не користуватися джерелами відкритої води.

Найефективнішою профілактикою гепатиту A є вакцинація. Для тривалого захисту протягом 5-8 років необхідно отримати дві дози вакцини. Вакцинація є основним засобом профілактики гепатиту B також.