В Україні хочуть "заочно" штрафувати та заарештовувати рахунки ухилянтів: які права отримають ТЦК

Захоплення майна ухилянтів - права ТЦК
Захоплення майна ухилянтів - права ТЦК

У Верховній Раді планують спростити процедуру накладання штрафів та арешту рахунків ухилянтів.

За словами Судово-юридичної газети, Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував ухвалити у першому читанні законопроект 12093, який спрощує механізм притягнення до відповідальності тих, хто ухиляється від військового обліку та закону про мобілізацію.

Законопроект розширює коло ситуацій, коли можна накласти штраф без протоколу. Наприклад, при поверненні виклику Територіальним центром комплектування з відміткою про невручення чи відмову.

«Протокол не складається у разі скоєння в особливий період адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КУпАП, розгляд яких віднесено до компетенції Територіального центру комплектування, якщо особа не з'явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття за викликом Територіального центру комплектування, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце виклику, та за наявності в Територіальному центрі комплектування підтверджуючих документів про отримання особою виклику або про повернення виклику з відмітками про невручення чи відмову в отриманні»

Тепер після повернення неврученого виклику Територіальний центр комплектування зможе одразу накласти штраф, без проведення протоколу. Якщо штраф не буде сплачено протягом 30 днів, рішення про накладення адміністративного стягнення передається виконавцю, який має право арештувати рахунки ухилянта та здійснити інші необхідні дії для виконання стягнення.

Закон також передбачає, що в справах за статтями 210 та 210-1 буде використовуватись реєстраційна інформація системи «Оберіг». Реєстраційні дані з реєстру «Оберіг» стануть безпосереднім доказом порушення.

Проте, існує проблема щодо нового порядку роботи з витягом з реєстру, оскільки старий порядок уже не діє. Судам буде важко зрозуміти, як саме працювати з витягами з реєстру «Оберіг».

Закон також встановлює, що справи можна буде розглядати за місцем військового обліку особи або за місцем порушення.

Якщо штраф не буде сплачено протягом 30 днів, справа передається виконавцю. Виконавець отримує право провести виконавчу процедуру, арештувати рахунки порушника та виконати інші заходи для стягнення штрафу.

Раніше ми повідомляли, що податкова отримала нові повноваження щодо арешту майна.

Читайте також