В Україні можуть запровадити базову соціальну допомогу: кому платитимуть 4500 гривень на місяць

Зображення головна новина 4500 грн
Зображення головна новина 4500 грн

Міністерство соціальної політики України підготувало проект постанови Кабінету міністрів про впровадження експериментального проекту для надання базової соціальної допомоги.

За інформацією "Хвилі", проект був опублікований на сайті Федерації профспілок України для громадського обговорення.

Згідно з документом, базова соціальна допомога буде надаватися найбільш уразливим групам населення як засіб боротьби з бідністю та підтримки в складних життєвих обставинах. Розмір допомоги буде залежати від різниці між базовою величиною для кожного члена сім'ї та середньомісячним сукупним доходом сім'ї.

Базова величина становитиме 4500 гривень. Для першого члена сім'ї це буде 100% від цієї суми, а для кожного наступного - 70%. Базова соціальна допомога буде надаватися тільки тим, хто добровільно вирішить скористатися нею і при цьому втратить права на інші види допомоги.

Претендувати на базову соціальну допомогу зможуть отримувачі низки існуючих соціальних виплат, включаючи допомогу малозабезпеченим сім'ям, одиноким матерям, багатодітним сім'ям, внутрішньо переміщеним особам та іншим категоріям громадян.

Для пенсіонерів розмір базової величини буде залежати від страхового стажу. Для осіб зі стажем менше 10 років вона становитиме 53%, від 10 до 20 років - 62%, від 20 до 30 років - 70%, а для тих, хто має 30 і більше років стажу - 88%.

Раніше, у Раді оцінили, чи можна вижити з прожитковим мінімумом у 3000 гривень.

Читайте також