В Україні оновили вікові обмеження для водіїв: хто не зможе сісти за кермо

Вікові обмеження для водіїв в Україні оновлено: хто не зможе сісти за кермо
Вікові обмеження для водіїв в Україні оновлено: хто не зможе сісти за кермо

В Україні існують вікові обмеження для водіїв різних категорій транспортних засобів. Ці обмеження є необхідними для забезпечення безпеки на дорогах та зменшення ризиків, пов'язаних із керуванням автомобілями.

Згідно з інформацією, опублікованою прес-службою Головного сервісного центру МВС у Телеграм-каналі, вік, дозволений для керування різними ТЗ, варіюється. Мінімальний вік для отримання прав категорії "А" (мотоцикли, скутери та мопеди) - 16 років. Проте важливо зазначити, що хоча підготовку можна починати раніше, теоретичний іспит можна складати лише після досягнення повноліття.

Для керування легковими та вантажними автомобілями (категорії "В" та "С" до 7,5 тонн) необхідний вік 18 років. З 19 років особи можуть отримати права на керування транспортними засобами з важкими причепами (категорії "ВЕ" та "СЕ").

Найвищі вимоги щодо віку для водіїв автобусів та мікроавтобусів (категорія "D") - з 21 року. Це пов'язано з більшою відповідальністю за перевезення пасажирів.

Ці обмеження розроблені з урахуванням міжнародного досвіду та мають на меті забезпечити необхідний рівень зрілості та відповідальності водіїв. Вони також враховують складність керування різними типами ТЗ та потенційні ризики, пов'язані з кожною категорією.

Експерти з безпеки дорожнього руху підкреслюють, що такі вікові обмеження є важливою складовою загальної системи безпеки на дорогах. Вони дозволяють молодим водіям поступово набувати досвіду, починаючи з менш складних ТЗ і поступово переходячи до більш складних з віком.

МВС також нагадує, що, крім вікових обмежень, для отримання водійських прав необхідно пройти навчання, скласти теоретичні та практичні іспити і регулярно проходити медичні огляди для підтвердження здатності керувати ТЗ.

Читайте також