В Україні переглянули правила оптового та роздрібного продажу машин: що потрібно знати водіям

Переглянуті правила продажу машин
Переглянуті правила продажу машин

Уряд змінив порядок комісійної торгівлі транспортом

1 жовтня уряд України вніс зміни до Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери. Ці зміни спрямовані на впорядкування процесу оцінки та продажу автомобілів та інших транспортних засобів.

Згідно з новими правилами, при укладанні договору купівлі-продажу транспортних засобів комісійні торговці повинні вказати ціну продажу, яка не може бути меншою за вартість, визначену в документі про оцінку або його середньоринкову вартість.

Також введено нові вимоги щодо прийому транспортних засобів на комісію. За винятком легкових автомобілів, мотоциклів та мопедів, транспортні засоби приймаються лише за наявності документа про їхню оцінку.

Тепер для більшості транспортних засобів потрібен документ із офіційною оцінкою вартості для їх подальшого продажу. Легкові автомобілі, мотоцикли і мопеди можуть мати оцінку або документ про середню ринкову ціну. Також в даному випадку важливо, щоб якщо людина продає більше однієї машини чи мотоцикла протягом року, знадобиться документ про оцінку.

Комісійні магазини тепер мають право відмовити в прийомі автомобілів, якщо на них немає документа про оцінку або про середню ринкову ціну. Це сприятиме запобіганню продажу автомобілів невідомого походження.

Крім того, комісійні магазини зобов'язані завантажити копію документа з оцінкою вартості автомобіля до спеціального електронного реєстру, що підвищить прозорість угод.

Читайте також