В Україні підписали перший договір на розмінування агроземель за держпрограмою

Підписаний договір про розмінування агроземель
Підписаний договір про розмінування агроземель

Центр гуманітарного розмінування уклав перший договір з переможцем аукціону на розмінування земель сільськогосподарського призначення. Оператором протимінної діяльності "Українські сервіси розмінування" став переможець, який буде розміновувати ділянку площею 86 га в Шевченківській громаді Миколаївської області.

Відбулася підписка першого угоди з розмінування ділянки сільськогосподарського призначення в Україні, завдяки відкритим торгам в системі Prozorro. Це призвело до зниження початкової ціни більше, ніж на 1 мільйон гривень, що дозволить державі зекономити гроші, а фермерам отримати компенсацію вартості розмінування. У системі Prozorro вже відбулося 11 подібних аукціонів з участю від 2 до 6 учасників. Під час торгів ціна знизилась на понад 18%, що дозволить зекономити понад 44 мільйони гривень державному бюджету, повідомила Юлія Свириденко, віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України.

Фермерське господарство в липні взяло участь у державній програмі компенсації вартості розмінування агроземель.

Територія, яку потрібно розмінувати в Шевченковому складається із 12 ділянок різного рівня складності. На них зафіксовані касетні боєприпаси, протипіхотні та протитранспортні міни, боєприпаси до стрілецької зброї. Частина ділянок вкриті травою, на частині є також дерева і очерет. За розмінування ділянки оператор отримає 4,85 млн грн. Шевченкове в перший рік війни фактично знаходилося на лінії фронту.

Заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний зазначив, що підписаний договір і сапери в полях є доказом успішної роботи програми компенсацій. У програмі беруть участь як великі, так і малі агровиробники, і на аукціонах конкуренція складає до 6 пропозицій на один лот. Це створює прозорі умови для ринку розмінування і дозволяє ефективно розміновувати землі, додав Ігор Безкаравайний.

Загалом у системі Prozorro Центр гуманітарного розмінування оголосив 20 аукціонів на закупівлю послуг з розмінування сільськогосподарських ділянок загальною площею 6 690 га. Наступні дев'ять аукціонів заплановані на 1 жовтня на ділянки площею 2 470 га, з початковою ціною понад 172 млн гривень.

Читайте також