В Україні різко скоротився тіньовий ринок цигарок

Зміни скоротили тіньовий ринок цигарок
Зміни скоротили тіньовий ринок цигарок

За даними проєкту "Моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні", у липні 2024 року рівень нелегальної торгівлі сигаретами в Україні скоротився до 14,6%. Це є зниженням порівняно з початком року (19,1%) та квітнем (18%).

Втрати державного бюджету України від нелегальної торгівлі оцінюються на 23 млрд грн, а обсяг тіньового ринку сигарет становить 6,65 млрд штук. Аналітикіня Тетяна Свердлик зазначає, що спостерігається зменшення контрабанди та підробок, включаючи підроблені акцизні марки.

33% контрафактних сигарет мають підроблені акцизні марки, зокрема вироблені компаніями Юнайтед Тобако / Маршалл Файнест Тобакко / VK Tobacco FZE (17%) та "Українським Тютюновим Виробництвом" (16%).

52% нелегальної сигаретної продукції, торгованої в Україні з позначкою Duty Free або призначеної для експорту, визначається як виробництво Винниківської тютюнової фабрики. Марки Compliment і Lifa цього виробника з написом Duty Free становлять 51% всієї нелегальної продукції цієї групи. 6 областей України, включаючи Дніпропетровську (22%), Одеську (11%), Харківську (11%), Київ і Київську область (9%), Хмельницьку (8%) і Львівську (8%), мають найвищий рівень поширення нелегальної продукції.

Кіоски і магазини залишаються основними каналами для продажу нелегальних сигарет, через які продається 66% такої продукції.

Читайте також