В Україні створено застосунок для обліку лелек: як він працює

Українське товариство охорони птахів створило мобільний додаток для обліку лелек, щоб контролювати стан їхньої популяції. Такі дані є важливими для розвитку заходів з охорони цих птахів. Про це повідомила громадська організація.

Рахуватимуть чисельність буслів у цьому році не тільки в Україні, але й на всьому ареалі гніздування виду, зокрема в країнах Європи, Близького Сходу та Центральної Азії. Загалом – у 54 країнах. Україна має одну з найбільших у Європі популяцій лелек – орієнтовно 35-45 тис. гніздових пар, тому дані з нашої країни важливі

Що буде визначатися в додатку?

  • коли птахи повернулися в Україну;
  • скільки пар зайняли гнізда;
  • наскільки успішно вони вивели потомство (скільки пташенят виросли і покинули гніздо в кожної з пар).

Гніздо лелек можна вважати зайнятим, якщо лелеки трималися біля нього не менше місяця. Кількість пташенят найкраще підраховувати в другій половині червня або в першій половині липня, коли вони підросли, повідомили орнітологи.

Для обліку лелек можна використовувати спеціальний додаток на смартфоні. Цей модуль розробили фахівці товариства на основі міжнародної природоохоронної програми Smart.

Як користуватися додатком?

  1. Завантажте мобільний додаток на свій смартфон (доступні версії для IOS та Android).
  2. Встановіть необхідну конфігурацію для обліку лелек за посиланням.
  3. Дивіться відео інструкцію, як вносити дані в додаток.
Завантажена інформація зберігається в додатку і може бути змінена за потреби. Дані можна передати пізніше, якщо немає доступу до мережі відразу після закінчення спостережень

Нещодавно лелеки Грицько та Одарка повернулися у своє рідне село Леляки на Полтавщині, а місцеві науковці відновили онлайн-трансляцію з їхнього гнізда. Ці птахи відомі не тільки в районі Полтавщини, але й в Україні загалом.

Декілька років тому науковці встановили штучну платформу для гнізда лелек Грицька та його родини у Леляках. Установку камери почалося після закінчення війни. Зібраний матеріал використають науковці Київського національного університету для вивчення поведінки цих птахів.

У червні трансляцію з гнізда лелеки Грицька припинили на рекомендацію Служби Безпеки України, але розпочали викладати відео з їхнього життя. Ось уже цього року науковці змінили напрямок огляду камери, щоб вона не зафіксувала міжміську дорогу. Першою прилетіла лелека Грицько, а через декілька днів - Одарка.