В Україні вирує негода: чи можливий блекаут

Зимова негода впливає на енергосистему

Сильні снігопади та крижані дощі у різних регіонах України спричиняють зимову негоду, яка впливає на роботу енергосистеми. Це може призвести до планових відключень електроенергії. Про це повідомив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Це будуть вибіркові планові відключення в окремі години пікового навантаження», - сказав він.

Експерт розповів, що після масштабних ракетних ударів Російської Федерації деякі енергетичні блоки пошкоджені. Тому відключення електрики будуть впроваджуватись вибірково, в пікові години навантаження на енергосистему.

У холодний період дефіцит потужностей в енергосистемі може сягати понад 2 ГВт. Проте Україна може покрити цей дефіцит завдяки імпорту електроенергії з інших країн. Про це зазначив експерт.

Стан системи електропостачання за даними енергетиків

За даними «Укренерго», на ранок 8 січня через негоду знеструмлено близько 400 населених пунктів. Також через бойові дії та інші причини без світла залишається понад 450 населених пунктів.

Згідно з інформацією компанії, через негоду у Дніпропетровській області знеструмлено 202 населених пункти, у Миколаївській - 54, в Одеській - 58, у Черкаській - 1. В Донецькій області без електрики перебувають 4 населені пункти вже понад добу. Загалом без світла залишаються 396 населених пунктів.

Крім того, через бойові дії та інші причини без електрики залишається 463 населених пункти. У Донецькій, Харківській та Херсонській областях сталося нове пошкодження мереж обленерго через обстріли. Також знеструмлене одне вугледобувне підприємство в Донецькій області.

Електроенергія імпортується вдень зі Словаччини та Румунії. Загальний обсяг імпорту складає 2 865 МВт/год, з максимальною потужністю в окремі години до 469 МВт.

Зазначається, що 7 січня споживання електроенергії було найвищим увечері і перевищило показник попередньої неділі, 31 грудня, на 3,7%.