В України закінчуються гроші на боротьбу з Росією – Bloomberg

Українська влада належить до ймовірних варіантів вирішення фінансових проблем дезвалювання національної валюти, збільшення податкових зборів або використання друкарського верстата. Однак, ці варіанти несуть ризик та можуть мати негативні наслідки. Bloomberg повідомляє про це.

Дезвалювання української валюти може сприяти збільшенню надходжень до бюджету, зокрема, через митні збори. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, Міністерство фінансів сподівається на дезвалювання гривні, проте це може мати негативний вплив.

Інший варіант - використання друкарського верстата або монетарне фінансування. Так, минулого року Національний банк України підтримав економіку шляхом емісії майже 400 млрд гривень ($10,9 млрд) шляхом купівлі державних облігацій. Однак, цей спосіб веде до стрімкого зростання інфляції. Крім того, Міжнародний валютний фонд встановив обмеження на такі операції. Згідно з умовами кредиту, у разі дефіциту зовнішнього фінансування, Україна повинна обмежити монетарне фінансування до 50 млрд гривень на квартал.

Експерти попереджають, що якщо зовнішня допомога зменшиться на кілька мільярдів доларів США, українська влада змушена буде прийняти неприємне рішення. Це підтверджує головний економіст київського інвестиційного банку Dragon Capital Олена Білан.

У минулому році Україна вже провела додаткову емісію гривні. Національний банк України емітував декілька сотень мільярдів гривень шляхом купівлі державних облігацій, що призвело до зростання інфляції. Також українська влада розглядає варіант підвищення податків та митних зборів.

Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що Київ активно спілкується з представниками ЄС та США, повідомляючи їх про потреби наступного бюджетного періоду. Українська влада планує покрити дефіцит бюджету в 2024 році за рахунок понад $40 млрд зовнішніх коштів. Однак, наразі лише частину цих коштів підтверджено.

Спостерігається зниження обсягу фінансової допомоги для України. За даними Кільського інституту світової економіки, обсяг допомоги скоротився на 90% з серпня по жовтень порівняно з аналогічним періодом минулого року та склав 2,11 млрд євро.

Варто зазначити, що МВФ покращив прогноз росту економіки України. Завдяки стійкості економіки вдалося поліпшити показники зростання, знизити інфляцію та стабілізувати валютний ринок. Про це заявляє МВФ. Згідно з ним, макроекономічні показники України виявилися сильнішими, ніж очікувалося, хоча спалах воєнних дій змусив організацію переглянути прогнози щодо зростання у бік зниження. Прогнозоване зростання реального ВВП на 2023 рік складає 4,5%, що на 2024 рік передбачається пом'якшення росту до 3-4%, враховуючи тривалість війни. Але перспектива залишається під загрозою значних ризиків через низьку визначеність, політичні помилки та затримки або дефіцит зовнішнього фінансування.