В Україні запровадили нові правила продажу автомобілів: що потрібно знати водіям

Продаж автомобілів з новими правилами
Продаж автомобілів з новими правилами

Кабінет міністрів України зобов'язав торгові організації вказувати реальну вартість автомобілів при укладанні договорів купівлі-продажу

Кабінет міністрів України прийняв важливе рішення щодо поліпшення процедури комісійної торгівлі транспортними засобами. Нова постанова, затверджена 1 жовтня, має на меті боротьбу з практикою заниження оцінної вартості автомобілів, що призводило до значних втрат надходжень до державного бюджету. Згідно з постановою, торгівельні організації зобов'язані визначати реальну вартість автомобілів під час укладання договорів купівлі-продажу.

За словами Начальника Головного сервісного центру МВС України Миколи Рудика, це рішення має на меті збільшення надходжень до державного бюджету. З метою контролю за дотриманням нових правил, реєстр буде доопрацьовуватися, а також встановиться співпраця з Фондом державного майна та Державною податковою службою України.

Зокрема, при продажу легкового автомобіля, якщо це другий та наступний продаж у календарному році, необхідно буде подати оцінку вартості транспортного засобу або витяг про середньоринкову ціну з сайту Мінекономіки. Для вантажівок потрібна лише оцінка вартості.

Податкові зобов'язання торгових організацій при комісійній торгівлі транспортними засобами

Нові правила також уточнюють податкові зобов'язання:

  • продаж першого легкового автомобіля протягом року не оподатковується,
  • продаж другого ТЗ оподатковується за ставкою 5%,
  • продаж третього та наступних - 18%,
  • для вантажних автомобілів ставка податку становить 5% при першому продажу та 18% при другому та наступних.

У разі зазначення заниженої вартості автомобіля у договорі купівлі-продажу, працівники сервісного центру МВС відмовлятимуть у наданні послуги, а матеріали будуть направлені до правоохоронних органів, податкової служби та Фонду держмайна для подальшого розслідування.

Прозорість процедури

Для забезпечення прозорості процесу, на сайті Головного сервісного центру МВС буде розміщено докладну інформацію про оцінку вартості автомобілів та процедуру її проведення. Оцінку вартості здійснюватимуть Експертна служба МВС та уповноважені суб'єкти оціночної діяльності.

Директор ДНДЕКЦ МВС - керівник Експертної служби МВС Сергій Кримчук пояснив, що для визначення ринкової вартості автомобіля експерти використовують "Бюлетень автотоварознавця", в якому враховуються різні фактори, такі як пробіг, технічний стан та комплектація автомобіля.

Зазначимо, що в Україні функціонує близько 3500 суб'єктів, які здійснюють торгівлю транспортними засобами, з яких понад 1200 працюють на базі комісійної торгівлі. З грудня 2022 року було заблоковано понад тисячу суб'єктів господарювання за порушення Правил торгівлі.

Читайте також