В Україні зросли ціни на електрику: що чекає на споживачів у найближчі місяці

Дорогий електричний рахунок
Дорогий електричний рахунок

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оголосила про зміну тарифів на електроенергію для споживачів постачальника "останньої надії" (ПОН) з 1 жовтня до кінця 2024 року.

Згідно з рішенням комісії, коефіцієнт визначення ціни електроенергії для клієнтів ПОН зросте з 1,25 до 1,5 на наступні три місяці. Цей коефіцієнт застосовується до середньозваженої ціни електроенергії на ринку на добу вперед (РДВ).

Причиною підвищення коефіцієнта є масштабні обстріли енергетичної системи України, які призвели до зростання вартості електроенергії для врегулювання небалансів. Також враховується те, що постачальник "останньої надії" - державне підприємство "Укрінтеренерго" - має статус "Дефолтний" і змушений купувати електроенергію для своїх споживачів на балансувальному ринку.

«Укрінтеренерго» звернулося до НКРЕКП з пропозицією збільшити коефіцієнт, наголошуючи на тому, що вартість електроенергії для врегулювання небалансів вже перевищує середньозважену фактичну ціну на РДВ навіть з урахуванням чинного коефіцієнта 1,25.

Крім зміни тарифів на електроенергію, "Укренерго" запропонувало нові тарифи на транспортування електроенергії.

Наразі рівень споживання електроенергії відповідає сезонним показникам, але через бойові дії та інші причини на ранок знеструмлено 553 населених пункти. Рекомендується користуватися потужними електроприладами у денні години з 10:00 до 16:00.

Вчора був зафіксований добовий максимум споживання електроенергії, який перевищив показник минулої неділі на 4,2% через зниження температури повітря у більшості регіонів України.

Україна також імпортує електроенергію з Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини та Молдови.

Через бойові дії знеструмлені деякі населені пункти в Донецькій, Харківській, Сумській та Чернігівській областях, а також через негоду - у Дніпропетровській, Чернігівській і Волинській областях. Також є знеструмлені споживачі у Кіровоградській і Запорізькій областях з технічних причин.

Читайте також