Вчені пояснили, що провокує зростання інтенсивності повеней та ураганів

Планета обітова нові природні катастрофи
Планета обітова нові природні катастрофи

Згідно з повідомленням Bloomberg, глобальне потепління спричиняє появу сильних дощів та ураганів, що впливає на зміну клімату.

Останнім часом екстремальні зливи призвели до повеней та зсувів грунтів, що призвело до смертей людей в Африці, Європі, Азії та США.

Німеччина зазнала сильних дощів і повеней, внаслідок яких загинуло 220 людей у 2021 році.

Міжурядова група експертів зі зміни клімату, що діє під егідою ООН, виявила прискорений кругообіг води на Землі через глобальне потепління, що призводить до зміни погоди.

Підвищена концентрація парникових газів в атмосфері призводить до зігрівання температури, випаровування вологи з океанів і утворення щільних хмар, здатних проливати велику кількість атмосферних опадів.

"Чим тепліше повітря, тим більше вологи воно утримує. Зростання температури на 1 градус призводить до збільшення кількості опадів на 7%", - вказує Дебора Броснан, вчений з питань моря та клімату.

Проблема полягає в тому, що багато міст і сіл не готові до інтенсивних та тривалих дощів, оскільки були побудовані під інший клімат.

Різні прояви глобального потепління можуть посилити один одного, призводячи до значного посилення руйнівного впливу. Наприклад, висока температура землі ускладнює поглинання дощової води, що збільшує ризик повеней.

Здатність громад опиратися повеням залежить від багатьох факторів, таких як ерозія ґрунту, знищення лісів і стан мостів, дамб та інших захисних споруд.

Дослідники встановили, що глобальне потепління мало вплив на інтенсивність дощів, які падали протягом чотирьох днів у Центральній Європі в цьому місяці.

Сильні дощі призвели до повеней в Польщі, Австрії, Чехії та Румунії, зокрема у Чехії повінь спричинили тривалі дощі.

Читайте також