Вчені створили сонячні панелі на основі натурального волокна

Сонячні панелі на основі натурального волокна
Сонячні панелі на основі натурального волокна

Розроблено нову сонячну панель з натуральною цеолітно-поліефірною смолою

Міжнародна група дослідників створила нову сонячну панель, яка використовує альтернативний матеріал для нижньої частини - натуральну цеолітно-поліефірну смолу. Вона заміняє звичайні поліетилентерефталатні (PET) прокладки. Вчені стверджують, що це нововведення зменшить негативний вплив PET-листів на довкілля і покращить особливості панелі, її теплоізоляцію та механічні властивості.

Вчені пояснили, що виробництво сонячних панелей з використанням натурального волокна, покритого цеоліт-поліефірною смолою, має ключову роль у підвищенні їх ефективності та уникненні нагрівання. Вони підкреслили, що цей матеріал забезпечує високу структурну цілісність та однорідність, а також знижує витрати на обслуговування та підвищує продуктивність, особливо в екстремальних умовах.

Вчені застосували нову технологію для створення сонячних панелей з натуральним волокном. Вони використовували вакуумне перенесення смоли (VARTM) для виготовлення задньої частини панелі, що забезпечує краще керування теплом та ізоляцію.

«Цеоліт-поліефірні композити з натуральними волокнами гарантують структурну цілісність та надійність», - зазначили дослідники. «Незважаючи на вищу початкову вартість, ми очікуємо, що вони виявляться більш ефективними в довгостроковій перспективі, завдяки зниженню витрат на обслуговування та підвищенню продуктивності у важких умовах».

Згідно з дослідженнями, нові сонячні панелі з цеолітно-поліефірною смолою виявилися ефективнішими, порівняно зі звичайними панелями. Вони продемонстрували збільшення напруги на 8% та струму на 6%, а панелі з чистим сизалем - збільшення напруги на 4% та струму на 3%.

Також було встановлено, що виробництво сизалевих волокон викидає на 60% менше CO2 і потребує на 50% менше енергії, ніж виробництво PET-листів. Вчені зауважили, що сонячні батареї з використанням сизалевого волокна мають достатню міцність та стійкість до розриву, а також знижують робочу температуру, що забезпечує стабільну роботу та мінімізує втрати тепла.

Дослідники заключили, що сизалеві волокна можна успішно використовувати для створення сонячних панелей, що підвищить їх продуктивність та стійкість. Вони запевнили, що використання натуральних армованих волокнами цеоліт-поліефірних композитів не тільки допоможе зберегти довкілля, а й дасть змогу розробити ефективні та міцні рішення для сонячної енергії.

Читайте також