Вчені виявили на Венері ознаки вулканічної активності

Нове дослідження поверхні Венери показує, що один із вулканів на планеті все ще може бути активним. Це стає причиною виникнення фосфінів, які пов'язують із життям на Венері.

Вчені проаналізували дані, отримані за допомогою космічних апаратів «Venus Express» і «Magellan», і вивчили вулкан Ідунн Монс, висота якого приблизно 2,5 км, а ширина близько 200 км. Він розташований у регіоні Імд на півдні Венери.

На вулкані було виявлено сліди нещодавньої активності. Про це свідчить ​​газоподібна хмара фосфіну в атмосфері.

Сенсацією насправді можна вважати сміливі припущення вчених щодо присутності деяких форм життя на Венері.

Венера взагалі вважається «планетою вулканів». На її поверхні їх більше, ніж на будь-якій іншій планеті Сонячної системи. Попередні дослідження підтверджують, що там знаходиться понад 1600 великих вулканів та може бути понад 1 мільйон невеликих вулканів.

Вчені вивчили дані з космічних апаратів і підтвердили наявність нових лавових потоків в Ідунн Монс. Також дані апаратів показали, що в нижніх шарах атмосфери над регіоном Імд рух вітрів повільніше, ніж очікувалося.

За словами вчених, це може бути пов'язане з теплом, що виділяється від недавніх вивержень, що досі продовжуються.

Також NASA виявило тріщини на поверхні Венери, які можуть свідчити про вулканічну активність.

Враховуючи всі отримані дані, вчені дійшли висновку, що вулкан Ідунн Монс був активний у період від 10 тисяч років тому до декількох років тому.