Верховна Рада ухвалила «євроінтеграційний» закон щодо суддів

Верховна Рада України прийняла новий Закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законодавчих актів України, який спрямований на поліпшення процедур суддівської кар'єри. Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Новий закон вносить значні зміни до законів, що стосуються судової системи і статусу суддів. Крім того, він також вносить зміни до Кодексу адміністративного судочинства України та інших законів, які стосуються судової влади. Зміни висвітлені в повідомленні.

Однією зі значних змін є переструктуризація розділу IV "Порядок зайняття посади судді". Розділ був розділений на чотири самостійні глави: глава 1 "Кандидат на посаду судді", глава 2 "Добір на посаду судді місцевого суду", глава 3 "Конкурс та призначення на посаду судді" і глава 4 "Переведення судді до іншого суду".

У цьому розділі також визначено основні критерії доброчесності та компетентності суддів, а також встановлено, що Вища рада правосуддя затверджуватиме єдино критерії для оцінки доброчесності та професійної етики суддів після консультацій з Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Радою суддів України та Громадською радою доброчесності.

Закон також вносить зміни до правил складання кваліфікаційних іспитів, конкурсних процедур і процедури призначення на посаду. Він також вирішує проблему з переведенням суддів за результатами конкурсу, що існувала протягом тривалого часу.

Член комітету пояснив, що цей закон допоможе вдосконалити процедури суддівської кар'єри для відповідності сучасним вимогам і викликам, які постають перед судовою владою та державою.

Законопроєкт передбачає зміну терміну, до якого суддя повинен щорічно подавати декларацію родинних зв'язків і декларацію доброчесності з 1 лютого на 1 травня. Він також забороняє особам, які займають посаду членів Вищої ради правосуддя чи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, претендувати на посаду судді. Він також надає Вищій раді правосуддя право затверджувати єдині показники для оцінки доброчесності та професійної етики суддів після погодження з Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Радою суддів України та Громадською радою доброчесності.

Народний депутат зазначив, що цей законопроєкт був рекомендацією Європейської комісії і умовою для макрофінансової допомоги Україні.

Раніше Верховна Рада прийняла законопроєкт про адміністративну відповідальність за порушення комендантської години в першому читанні.