Верховний суд США роз'яснив межі президентського імунітету у справі Трампа

Верховний суд США роз'яснив межі президентського імунітету у справі Трампа

Верховний суд США ухвалив рішення, згідно з яким президенти мають імунітет від кримінального переслідування за їхні офіційні дії. Проте, суд передав нижчестоящим судам питання про те, чи підпадає діяння колишнього президента Дональда Трампа, що стосуються подій 6 січня, під захист імунітету.

За рішенням суду, колишній президент має право на "абсолютний імунітет від кримінального переслідування за дії, що входять до його незаперечних та виняткових конституційних повноважень". Для інших офіційних дій він має право на "презумпцію імунітету". Однак, імунітет не стосується "неофіційних дій".

Головний суддя Джон Робертс застеріг, що тепер суддя Тані Чуткан, яка розглядає справу Трампа стосовно подій 6 січня, буде вирішувати, чи є ці дії "офіційними" чи ні.

Проти рішення більшості висловили свою незгоду три ліберальних судді. Суддя Соня Сотомайор у своїй особливій думці заявила: "Нехай президент порушує закон, нехай він використовує атрибути своєї посади для особистої вигоди, нехай використовує свою офіційну владу з лихою метою... Ось послання більшості сьогодні".

Трамп привітав рішення суду, називаючи його "великою перемогою для нашої конституції та демократії".

Представник виборчої кампанії Байдена заявив, що рішення суду "не змінює фактів" щодо дій Трампа під час подій 6 січня, та зазначив, що Трамп "вважає себе вищим за закон і готовий на все, щоб отримати і утримати владу для себе".

Це рішення майже гарантує, що розгляд справи Трампа про події 6 січня не відбудеться до президентських виборів цього року. Спочатку суд перенесли на невизначений термін, хоча планувалося розглянути його в початковому 2023 році.

Якщо Трамп повернеться до Білого дому, він може наказати Міністерству юстиції скасувати федеральні звинувачення проти нього.

Читайте також: