Верховний Суд узаконив перехід релігійної громади з УПЦ МП до ПЦУ

Верховний Суд України визнав законним перехід громади до Православної церкви України

Верховний Суд (ВС) України ухвалив рішення, яке визнає перехід релігійної громади з Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України законним. Про це стало відомо з офіційної сторінки Верховного Суду в Facebook.

«За обставинами справи, частина жителів села Калинівка Житомирського району Житомирської області вирішила добровільно змінити канонічну приналежність, перейшовши до Православної Церкви України. Відповідна зміна, реалізована шляхом зміни статутних документів, була оскаржена до суду», – йдеться у повідомленні.

Верховний Суд зазначає, що суди першої та апеляційної інстанцій відмовили у задоволенні позову.

«Судова палата Касаційного господарського суду, яка займається справами щодо корпоративних спорів та прав, передала справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду через правові проблеми, пов’язані зі зміною канонічної приналежності», – йдеться у повідомленні.

Велика Палата Верховного Суду, вирішуючи питання про втручання держави у свободу віросповідання, керувалася тим, що завданням суду є визначення, чи є заходи, вжиті національним рівнем, виправданими та пропорційними, а також наскільки виправданим є втручання суду у внутрішні справи релігійної громади.

У цьому вироку також сформулювали висновки про релігійну громаду, критерії її членства, процес зміни підлеглості в канонічних та організаційних питаннях, підстави для втручання суду та юридичні аспекти такої зміни.

Вселенський Патріарх Варфоломій закликав до спільної дати святкування Великодня

Вселенський Патріарх Варфоломій закликав християн східного та західного обряду до встановлення спільної дати святкування Великодня. Про це повідомляє Catolic Curture.

Патріарх висловив сподівання, що домовленість про спільну дату може бути досягнута вже наступного року. «Молимо Господа Слави, щоб прийдешнє святкування Пасхи наступного року не було просто випадковим збігом, а стало початком єдиної дати її святкування як для східного, так і для західного християнства», – сказав він.