Вибух безпілотника на Запорізькій АЕС: розвідка пояснила ситуацію

Україна не причетна до вибуху безпілотника на ЗАЕС - ГУР

Представник Головного управління розвідки міністерства оборони України Андрій Юсов відреагував на повідомлення МАГАТЕ про вибух безпілотника на Запорізькій атомній електростанції. В коментарі для "Української правди" Юсов підтвердив, що Україна не має нічого спільного з цим інцидентом на території ЗАЕС, яка незаконно окупована Росією.

Держава-агресор ризикує ядерним об'єктом, цивільним населенням та середовищем всієї Європи. Російські удари, включаючи імітаційні, по території атомної станції на Україні, а також розміщення військ та озброєння, що мінує об'єкти на ЗАЕС, стали вже відомою практикою окупантів

Також представник ГУР закликав Росію вивести свої війська з усіх об'єктів ЗАЕС, щоб забезпечити дотримання міжнародних норм та контролю.

Дрон вибухнув на атомній електростанції в Запоріжжі

На Запорізькій атомній електростанції стався вибух дрону 7 квітня, повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

Недавно було оголошено, що українські енергетики відновили лінію електропостачання на ЗАЕС ПЛ-750кВ "Дніпровська", яка була пошкоджена російським обстрілом.

Запорізька АЕС зазнала вже вісім блекаутів від початку окупації

Запорізька атомна електростанція вже відчула вісім повних відключень електроенергії та одне часткове зі запуском дизель-генераторів та систем безпеки. Їх відмова загрожує аварійній ситуації.

Згідно з повідомленням голови "Укргідроенерго" Ігора Сироти, у Запоріжжі було два прямих попадання ракет - одне у ГЕС-1 і інше у ГЕС-2. Повний станк ГЕС-2 поки що невідомий через серйозні пошкодження. За словами Сироти, одна ракета влучила в опору підкранових балок. "ГЕС-2 в критичному стані, а ГЕС-1 також зараз не працює. Ми зробимо все можливе, щоб піднімати затвори і забезпечувати роботу систем, але через станцію ми не зможемо продовжувати роботу з водою", - зазначив Сирота.

Був також зафіксований влучання ракети в тролейбус, що рухався через дамбу Дніпровської ГЕС, у результаті чого постраждали люди.