Вибухи пейджерів: Washington Post розкрила нові деталі операції Моссаду проти Хезболли

Пейджери висять на проводах
Пейджери висять на проводах

Газета "Вашингтон Пост" заявляє, що деталі операції ізраїльської розвідки Моссад проти Хезболли в Лівані, яка призвела до багатьох жертв, стали відомі. Згідно з повідомленням, план із проникнення в мережу Хезболли був розроблений у 2022 році. Ізраїльські розвідники створили спеціальні пейджери, приховані під продукцією компанії Apollo з Тайваню. Ці пристрої містили вибухові речовини та могли бути керовані дистанційно.

Щоб переконати Хезболлу придбати пейджери, Моссад привернув колишню представницю компанії Apollo на Близькому Сході. Вона запропонувала угрупованню "надійні" пристрої, не здогадуючись про їхню справжню мету.

Особливістю пейджерів була двоетапна процедура розшифрування повідомлень, яка вимагала від користувача тримати пристрій обома руками під час вибуху. Це мало завдати максимальної шкоди бойовикам.

"Вашингтон Пост" також повідомляє, що операція викликала суперечки в ізраїльському правлінні. Дехто з високопосадових осіб боялися можливого конфлікту з Хезболлою та Іраном. Однак прем'єр-міністр Беньямін Нетаньяху затвердив план.

Також газета розкриває, що США не були попереджені про операцію заздалегідь. Крім того, паралельно з атакою на бойовиків Ізраїль розглядав можливість ліквідації лідера Хезболли Хасана Насралли, місцеперебування якого було відоме Моссаду протягом років.

Читайте також