Від лікування до житла: Шмигаль назвав п'ять напрямків ветеранської політики

Ветерани на засіданні. Втілення у політиці
Ветерани на засіданні. Втілення у політиці

Прем'єр-міністр України, Денис Шмигаль, розповів, якою буде ветеранська політика країни. Під час Ветеранського форуму, він наголосив, що уряд вже втілює нову ветеранську політику, яку визначив рік тому. Ця політика зосереджена на п'яти напрямках.

Перший напрямок - розвиток сервісної інфраструктури для ветеранів. Це включає впровадження нових послуг, діджиталізацію ветеранських сервісів, інтеграцію реєстрів, спрощення процедур і розширення "єдиних вікон" для ветеранів у ЦНАПах.

Другий напрямок - створення умов для економічної активності ветеранів, зокрема працевлаштування чи започаткування власного бізнесу. Ветерани можуть отримати нову професію чи покращити свої навички через Центри профтехосвіти Держслужби зайнятості та за допомогою ваучерів на навчання. Також є підтримка для початку власного бізнесу через програму єРобота.

Третій напрямок - забезпечення лікування та реабілітації ветеранів. Держава має забезпечити фізичне та психологічне відновлення військовослужбовців. Планується створення сучасних реабілітаційних центрів для ветеранів в усіх регіонах країни.

Четвертий напрямок - доступне житло для ветеранів. Уряд надає грошові компенсації для купівлі житла ветеранам. Також існує програма єОселя, яка надає позики під 7% на 20 років з мінімальним початковим внеском.

П'ятий напрямок - вшанування подвигу українських військових. Одним з проектів є створення Національного військового меморіального цвинтаря. Програма також передбачає переосмислення та розширення культури поховання героїв.

Україна вже запустила програму підтримки ветеранів та їхніх сімей.

Читайте також