Від сьогодні оновлення військово–облікових даних можливе лише онлайн або у ТЦК

Оновлення військово-облікових даних онлайн
Оновлення військово-облікових даних онлайн

Громадяни України мають можливість оновити свої військово-облікові дані до 17 липня. Для цього можна скористатися застосунком "Резерв+" або звернутися безпосередньо до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін наголосив на цьому під час ефіру телемарафону "Єдині новини".

Закінчився попередній термін оновлення даних, встановлений законом про мобілізацію, 16 липня. Хоча спроби продовжити цей строк не були підтримані, автоматичне нарахування штрафів за неактуалізацію даних не буде здійснюватись. Процедура притягнення до адміністративної відповідальності передбачає певний порядок дій.

Як повідомив Лазуткін, громадяни мали 60 днів, з 18 травня, на оновлення своїх даних. Це можна було зробити в ЦНАПах, ТЦК, СП або через застосунок "Резерв+". Але багато людей відкладали це до останнього моменту, сподіваючись на продовження строку. Проте, оновити дані за допомогою застосунку "Резерв+" можна було тільки до 23.59 17 липня. Наразі Міністерство оборони не впливає на роботу ЦНАПів, але через велику кількість людей формуються черги.

«60 днів було відведено від 18 травня на оновлення своїх даних, зробити це можна було в ЦНАПах, ТЦК і СП та застосунку «Резерв+». Багато хто, вочевидь, відкладав на останній момент та розраховував на те, що ініціативи депутатів, які пропонували продовжити ці терміни, будуть підтримані. Але наразі ми маємо таку ситуацію, на жаль, під час такої спеки люди стоять дійсно в чергах. Міністерство оборони жодним чином не впливає на роботу ЦНАПів і на їхній графік роботи, але скупчення людей наразі є. І я нагадати хотів, що сьогодні до 23.59 можна оновити свої дані в застосунку «Резерв+».  І це займе кілька хвилин буквально. Тому таким чином можна уникнути адміністративної відповідальності за виконання норм закону. Від завтра оновлення можливо лише в «Резерві+» або ТЦК та СП, але знову ж таки не означає це, що штрафи будуть виписуватись і розсилатись автоматично, там є певна процедура», – зазначив Лазуткін.

Лазуткін також зазначив, що оновлення даних через застосунок "Резерв+" займає лише кілька хвилин. До цього моменту вже оновили свої дані близько 4,5 млн громадян, з них понад 3 млн скористалися застосунком "Резерв+".

Міністерство оборони закликає громадян скористатися можливістю оновити дані онлайн, щоб уникнути черг і штрафів. Нагадаємо, поліція матиме право затримувати та доставляти військовозобов'язаних, які не оновили свої персональні дані з 18.05.2024 по 16.07.2024, безпосередньо до Територіальних центрів комплектування.

Затримання здійснюватимуться з метою притягнення до адміністративної відповідальності та забезпечення виконання військового обов'язку. Оновлення даних військовозобов'язаних до 16 липня ще не означає автоматичну мобілізацію, про це заявив директор Департаменту кадрової політики Міноборони України Марк Андрусяк.

Раніше Міністерство оборони роз'яснило норми закону щодо оновлення військово-облікових даних та передбачених штрафів. Крім того, юнаки, яким виповнилося 17 років, можуть отримати повістки від ТЦК та штрафи, якщо вони ще не стали на військовий облік.

Читайте також