Від військового збору до звітності: українцям розповіли, що змінить закон щодо підвищення податків

Податкове збільшення кілька монеток у лави українських платників
Податкове збільшення кілька монеток у лави українських платників

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев розповів українцям про зміни, які відбудуться, якщо закон про підвищення податків буде ухвалено.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти доопрацьований законопроект №11416-д про зміни до Податкового кодексу України під час воєнного стану.

Якщо закон буде прийнятий, то нас чекає кілька змін, зокрема підвищення ставки військового збору та щомісячного подання звітності про доходи.

Підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5% - один із змін, передбачених законопроектом.
Також встановлюється ставка військового збору на суму 1% від доходу для ФОП платників єдиного податку III групи, а для ФОП платників єдиного податку I, II та IV групи - 10% мінімальної заробітної плати.

Закон передбачає, що особливості оподаткування військовим збором будуть діяти до кінця року, в якому буде припинено воєнний стан. Крім того, небанківським фінансовим організаціям встановлюється нова ставка на прибуток, розмір авансових внесків для підприємств, що займаються роздрібною торгівлею пальним, підвищується, а також введено щомісячну звітність про суми доходу і сплаченого податку для фізичних осіб.

Крім цього, планується подати новий законопроект, який внесе зміни до Бюджетного кодексу України. Гроші, зібрані на військовий збір, будуть спрямовуватися до спеціального фонду державного бюджету для фінансування потреб у сфері безпеки та оборони країни.

Нагадаємо, у вересні вже планується представити нові податкові зміни для українців.

Читайте також