Відключення світла восени та взимку: до чого готуватися українцям

Люди в темноті під час відключення електроенергії
Люди в темноті під час відключення електроенергії

Ситуація з відключенням електроенергії в Україні залишається напруженою

Після останнього ворожого обстрілу стан енергосистеми України ще більше погіршився, і відключення електропостачання цієї осені та зимою будуть схожі на ті, що були в липні цього року. Про це повідомив експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Адріан Прокіп в інтерв'ю радіостанції "Громадське радіо".

Прогноз стосовно ситуації з відключенням світла цієї осені та зимою залишається незмінним, навіть якщо до середини наступного тижня відключення в більшості регіонів припиняться. Зараз ми спостерігаємо зростання споживання, що може призвести до дефіциту електроенергії та знову призвести до відключень, які ми бачили влітку", - зазначив він.

Ситуація з відключеннями покращується. Якщо не буде нових сильних обстрілів, то з наступного тижня становище має нормалізуватися. У середині тижня в більшості регіонів відключень може не бути", - прогнозує Прокіп.

Експерт також зазначив, що на ситуацію з електроенергією впливає територіальність. На лівобережжі дефіцит електроенергії набагато більший, ніж на правобережжі, і це пов'язано з імпортом з Європи.

Прокіп підкреслив, що відключення світла неможливо уникнути в холодну пору року. Він зазначив, що споживання почне зростати з другої половини жовтня, і тоді дефіцит значно збільшиться.

Нагадаємо, що в останній день літа відключення електроенергії для українських споживачів зменшаться.

Радник прем'єр-міністра України, член Наглядової ради "Укренерго" Юрій Бойко заявив, що поки рано говорити про наслідки масштабної атаки на енергосистему, яка сталася 26 серпня, але потрібно коригувати плани з підготовки до зими.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що важливо розробляти заходи захисту енергооб'єктів України на всіх рівнях і зберігати їх у таємниці від ворога. Він підкреслив, що не сприяє "енергопіару" і не дозволить ворогу знати, куди було націлено, а куди - ні.

Читайте також