Відновлення Трипільської ТЕС буде «марною справою» – «Центренерго»

Енергетики можуть відновити зруйновану росіянами Трипільську ТЕС

Енергетики можуть відновити зруйновану росіянами Трипільську ТЕС, але без належної системи ППО в цьому не має сенсу. Про це розповів голова ПАТ "Центренерго" Андрій Гота в ефірі програми "Брифінг" української служби "Голосу Америки".

За словами Готи, Трипільська ТЕС, повністю зруйнована внаслідок російської атаки балістичними ракетами 11 квітня, підлягає відновленню й енергетики вже мають пропозиції із надання обладнання від європейських країн.

"Звичайно, без міжнародних партнерів це зробити майже неможливо, тому ми вже маємо певні обіцянки надати нам трансформатори, турбіни, інше обладнання з європейських країн, але знову-таки, без достатньої кількості ракет для протиповітряної оборони – це, м’яко кажучи, марна справа буде", – пояснив Гота.

Гота розповів, що частину балістичних надзвукових ракет, що летіти в напрямку станції, вдалось збити, але через брак ракет для українських систем ППО, частина російських ракет все ж досягли цілі і знищили ТЕС. Через це, за його словами, для стійкості української енергетики передусім важливо забезпечити українську протиповітряну оборону.

За словами Готи, схожа ситуація була й під час знищення іншої електростанції на Харківщині 22 березня – ймовірно, йдеться про Зміївську ТЕС.

"Брак ППО в усіх регіонах відіграв рішучу роль", – сказав голова наглядової ради "Центренерго".

Нагадаємо, унаслідок російської атаки у ніч на 11 квітня повністю знищена Трипільська тепло-електростанція, що на Київщині. Через масову російську атаку 11 квітня знищено всю генерацію "Центренерго".

Як стало відомо, російські окупати вдарили по Трипільській ТЕС новими крилатими ракетами Х-69, які дозволили повністю знищити найпотужнішу електростанцію Київщини.

До слова, Україна відчуває дефіцит ракет для систем протиповітряної оборони Patriot та Iris-T. Військовий аналітик Bild Юліан Рьопке стверджує, що РФ "знищила більшість інших запасів засобів" протиповітряної оборони України.