Відома українська гумористка обурила жартом про «тупеньких дітей»

Відома українська гумористка обурила жартом про «тупеньких дітей»

Відома українська гумористка Лєра Мандзюк стала об'єктом критики після того, як опублікувала невдалу жартівливу репліку про "тупеньких дітей". Гумористка розповіла про роль асистента вчителя, яка працює з дітьми, що потребують допомоги в навчанні. Але свій бестактний жарт про "найтупіших" і про дерев'яну указку вона викликала обурення серед глядачів та батьків дітей з особливими освітніми потребами.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Лєра Мандзюк (@mandziuk.selera)

Відповідно до цього, в коментарях під відео критикували Мандзюк. Багатьох батьків обурило, що гумористка називає дітей з особливими освітніми потребами "тупими". Про це свідчать коментарі користувачів:

  • "Це ви зараз серйозно? Тобто, моя дитина, яка має діагноз, і їй дали окремого вчителя – тупа? Вона – особлива, унікальна, але точно не тупа. Врешті-решт, вона – аутист!"
  • "Це спровокує булінг дітей з особливими освітніми потребами, яким вже важко досить."
  • "Лєра, незнання не виправдовує. У 2024 році не знали про інклюзію і людей, які живуть поруч? Це щось з області фантастики."
  • "Мені стало погано. Що ви зараз жартуєте? Зрештою, над чим ви смієтеся? Над труднощами батьків? Над дітьми з інвалідністю?"

У свою чергу, Лєра Мандзюк пояснила, що не мала наміру образити когось своїми словами. Вона опублікувала відео, щоб привернути увагу до професії асистента вчителя та розповісти про її значення.

Гумористка пояснила: "Я не знала про таку професію, поки мені не розповіла про неї жінка на стендапі. Тому я вирішила опублікувати відео, щоб більше людей дізналися про неї. Я не висміювала дітей з інвалідністю, це було далеко не в моїх намірах. Мені шкода, що таке непорозуміння сталося. Але я не проти того, щоб це відео привернуло увагу до даної проблеми. Моє незнання може послужити прикладом для інших, які не усвідомлюють, що такі проблеми існують в суспільстві. Особливо зараз, коли через війну кількість людей з інвалідністю зростає в нашій країні".

На жаль, внаслідок воєнних дій і регулярних обстрілів на території України понад 25% дітей не мають можливості отримувати повноцінну освіту.

Міністерство освіти і науки пропонує рекомендації стосовно організації навчального процесу у вищих навчальних закладах, зокрема початок навчального року у серпні і навчання у суботу.

Законопроєкт №11092, спрямований на поліпшення системи початкової загальновійськової підготовки, також був прийнятий парламентом.

Читайте також: