Виїзд за кордон у 17 років: без якогось документа українців не випустять з країни

Українця у відпустку за кордон
Українця у відпустку за кордон

Зараз, умова воєнного стану та загальна мобілізація в Україні призводить до деяких особливостей щодо виїзду за кордон для 17-річних хлопців. Незважаючи на загальну заборону для чоловіків призовного віку, молоді люди, яким виповнилося 17 років, можуть залишити країну за деяких умов. Юристи порталу "Безкоштовна правова допомога" пояснили про це.

Основним документом, який дозволяє 17-річним безперешкодно перетнути кордон, є приписне свідоцтво, яке підтверджує, що хлопець став на облік як призовник. Порядок обліку регулюється постановою Кабінету Міністрів №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів". Згідно з пунктом 21 цієї постанови, юнаки повинні стати на облік після досягнення 17-річного віку.

Процедура виїзду за кордон регламентується ухвалою Кабміну №57 "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України". Цей документ є основою для вирішення питань, пов'язаних з додатковими дозволами на прикордонному контролі. Ухвала чітко визначає, що молоді люди до 18 років можуть перетинати кордон без додаткових дозволів від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Важливо зазначити, що наявність приписного свідоцтва дає достатній підставу для виїзду. Юнаки, які мають цей документ, можуть перетинати кордон без отримання додаткових дозволів або довідок.

Крім того, за новим порядком, персональні дані всіх українських чоловіків віком від 16 до 60 років будуть внесені до єдиного реєстру "Оберіг".

Читайте також