Війна в Україні може вплинути на розвиток ядерної енергетики США — ЗМІ

Будівництво атомних електростанцій в США під загрозою через війну в Україні
Будівництво атомних електростанцій в США під загрозою через війну в Україні

Скорочення залежності від російського імпорту ядерного палива як стимул для відродження галузі

Зміна клімату і війна в Україні можуть стати стимулами для відродження ядерної енергетики США, заявляє Bloomberg.

Україна залишається у зоні конфлікту в травні 2024 року, а вартість урану перевищує 90 доларів і його імпорт був заборонений новим законом. Однак закон дозволяє Міністерству енергетики видавати дозволи на імпорт російського палива до 2028 року, якщо це необхідно для підтримки американських реакторів.

12% імпорту з Росії турбують багатьох у Вашингтоні. Ще 36% імпорту надходить з Казахстану та Узбекистану — тобто країн, які не перебувають під прямим контролем Москви, але, безумовно, знаходяться по сусідству з нею (а також з Китаєм). Ці цифри насправді применшують значення Росії через її величезну роль у перетворенні видобутого урану на придатне для використання ядерне паливо.

За даними Citigroup Inc., Росія постачає 40% світового ринку низькозбагаченого урану і забезпечила чверть потреб американських атомних електростанцій. Росія також має велику роль у постачанні низькозбагаченого урану, необхідного для деяких передових реакторних технологій.

США намагаються замінити Росію в своєму ланцюзі постачання ядерної енергії, але не ризикують відключенням електроенергії. Відмова від імпорту російського ядерного палива дає можливість розвивати вітчизняне виробництво ядерного палива та отримати федеральне фінансування на його розвиток.

Джерело: ZN.UA

Читайте також