"Війна закінчиться вже завтра": українцям показали, чого варті прогнози мольфарів, астрологів та інших шарлатанів

Прогнози мольфарів, астрологів та шарлатанів
Прогнози мольфарів, астрологів та шарлатанів

Починаючи з повномасштабного вторгнення російської Федерації в Україну, суспільство заполонили найрізноманітніші передбачення щодо закінчення війни, гибелі Путіна, подій на фронті і обстрілів українських міст. Прогнозами діляться не лише військові експерти, а й астрологи, тарологи, ворожки, мольфари, відьми та екстрасенси. Навіть "єдина у світі ворожка на спаржі" висловила свої прогнози.

"До серпня все має вирішитися. Тобто, в цей період буде очищення України від ворогів. Тому Україна переможе в 2023 році", - зазначив астролог Влад Росс. "За моїми прогнозами, бойові дії повинні завершитися наприкінці літа [2023 року]", - розповів екстрасенс Валерій Шатилович. "Весна 2023 року - час перемоги України у війні з Росією", - додала тарологиня Людмила Хомутовська.

Хоча більшість передбачень не збуваються, прогнозувальники збільшують свою аудиторію і заробляють на довірливих слухачах. В невизначені часи такі прогнози полегшують емоційне становище і створюють ілюзію контролю. Проте, за словами психологів, це полегшення є лише короткостроковим і не допомагає вирішити невизначеність на довгострокову перспективу.

З плином часу люди розуміють, що прогнози не завжди справджуються, що викликає розчарування і страх. Із кожним днем все більше втрачається надія на те, що війна колись закінчиться. Тому важливо діяти реально, а не сподіватися на передбачення. Краще забезпечити себе водою, їжею і притулком в своєму житлі, ніж надіятися на обереги.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки закликає розраховувати на факти, а не емоції. Важливо допомагати ЗСУ різними способами, щоб наблизити перемогу.

Читайте також