Військова підтримка України: представник Конгресу США зробив тривожну заяву

США зіткнулися з труднощами у схваленні нової допомоги для України та Ізраїлю до кінця 2023 року. Причиною цього є розбіжності між республіканцями та демократами щодо запропонованих змін в охороні південного кордону США. Про це заявив голова Комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США Майк Тернер, повідомляє Bloomberg.

Згідно з інформацією, Конгрес сподівався проголосувати за додатковий пакет військової допомоги для України й Ізраїлю до Різдва (25 грудня).

Республіканець Тернер заявив: "Конгрес буде вимагати внесення змін до законів, щоб забезпечити повернення кордону до попереднього стану". Він також зазначив, що це може включати обмеження на в'їзд осіб, які шукають притулку через мексиканський кордон та інші заходи щодо його охорони.

Республіканці в Конгресі США хочуть пов'язати схвалення іноземної військової допомоги з посиленням прикордонної політики після того, як президент Джо Байден підписав тимчасовий законопроєкт, продовжуючи фінансування уряду США до початку наступного року.

Тернер пояснив: "Я думаю, що буде дуже важко досягти цього до кінця року, особливо з огляду на політику Білого дому щодо південного кордону".

Конгрес продовжує свою роботу на цьому тижні і збирається ухвалити закони щодо України та Ізраїлю. Однак подальші ускладнення можуть поставити під питання надання Вашингтоном ресурсів та озброєння своїм союзникам.

Варто згадати, що в жовтні Палата представників США схвалила законопроєкт про тимчасове фінансування уряду, в якому було вилучено 6 млрд доларів на підтримку України. Це було зроблено для уникнення шатдауну – припинення роботи уряду. Бюджет, що був ухвалений на 45 днів, містив кошти на ліквідацію наслідків стихійних лих, але не передбачав допомоги Україні.

Пентагон все ще має кілька мільярдів доларів для надання допомоги Україні, їх вистачить на найближчі тижні.

Міністр оборони США Ллойд Остін спростував спекуляції щодо вибору Штатів між Україною та Ізраїлем.