Військова служба може стати обов'язковою для роботи у державному секторі: законопроєкт

Комітет з національної безпеки та оборони встановив, що для отримання посади держслужбовця, поліцейського або прокурора необхідно пройти військову службу або базову військову підготовку. Це закріплено у законопроєкті про мобілізацію.

Залежно від освіти, базова підготовка буде проводитися відповідно до певних критеріїв:

  • студенти вищих навчальних закладів будуть отримувати підготовку у вишах, що займаються підготовкою поліцейських;
  • громадяни, які планують вступити на державну службу або обиратися в органи місцевого самоврядування, працювати в прокуратурі чи займати інші посади, зможуть пройти базову військову підготовку у навчальних частинах Збройних Сил України.

Отже, для прийняття на посаду держслужбовця, прокурора чи поліцейського потрібно пройти військову службу. Це правило не стосується осіб, які непридатні для військової служби.

Також комітет Ради підготував законопроєкт про мобілізацію до другого читання. У цьому документі було виключено положення про демобілізацію та ротацію військовослужбовців.

13 членів комітету проголосували за, 5 утрималися. Законопроєкт подадуть до парламенту, де депутати вирішуватимуть долю закону та його окремих статей.

Також були затверджені умови та правила бронювання. Бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють або проходять службу на важливих для ЗСУ підприємствах та установах.

Читайте також

  • Що пішло не так із законом про мобілізацію?
  • Який мобілізаційний резерв чоловіків має Україна (дослідження)
  • Законопроєкт про мобілізацію. За що проголосував Комітет з питань національної безпеки та оборони?