Військовий облік для 17-річних: Міноборони пояснило, чи загрожують їм штрафи

Юнаки на фото йдуть до військкомату
Юнаки на фото йдуть до військкомату

17-річні юнаки можуть отримати повістки від ТЦК та штрафи, якщо ще не стали на військовий облік. Про це повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін.

Посадовець зазначив, що взяття на військовий облік є щорічною процедурою, яка не пов'язана з мобілізаційними заходами в час війни. ТЦК видаватиме приписки, які є необхідними для вступу до вищих навчальних закладів. Ця процедура стосується також громадян, які виїхали за кордон.

«Людині треба прийти до ТЦК з документами, такими як свідоцтво про народження, ідентифікаційний код, паспорт, і, якщо вона проходила якісь вишколи або навчалася в спортивних секціях, пов'язаних із військовою справою, принести сертифікати та грамоти», - пояснив Лазуткін.

Він також зазначив, що можливе введення штрафів для 17-річних хлопців, які не виконали вимогу про вступ на військовий облік.

«Наразі штрафи збільшено, тому не можна відкидати можливість їх нарахування. Є норма закону, зараз суми штрафів становлять від 17 тисяч гривень, що є досить значними», - додав Лазуткін.

Варто нагадати, що Кабінет Міністрів України планує відтермінувати взяття на облік 17-річних українців, які зараз перебувають за кордоном.

Раніше командування Сухопутних військ ЗСУ повідомило, що юнаки, які не стали на військовий облік з певних причин, отримуватимуть повістки за місцем реєстрації. Вони повинні будуть прийти до ТЦК і встати на військовий облік.

Згідно з мобілізаційним законом, який набув чинності 18 травня, військовозобов'язані мають оновити свої персональні дані протягом 60 днів. Після цього, з 16 липня, повістки почнуть розсилатись поштою.

Читайте також