Військовий облік для жінок: що зміниться після ухвалення нового закону про мобілізацію

Українська Рада затвердила військовий облік для жінок з медичними та фармацевтичними спеціальностями

З 1 жовтня 2022 року в Україні починає діяти військовий облік для жінок, які мають одну з медичних чи фармацевтичних спеціальностей. Це рішення було прийняте на законодавчому рівні. Згідно зі статтею NV, нардеп Мар'яна Безугла повідомила про те, що законопроект про мобілізацію буде доповнений щодо жінок, проте в першому читанні відсутні будь-які нововведення.

Нещодавно було велике інформаційне вкидання з боку російської пропаганди про те, що жінок, які мають медичну освіту, мобілізуватимуть. А йшлося лише про те, що вони мають стати на військовий облік, ті, хто цього ще не зробив. Тому що завжди жінки-медики були військовозобов'язаними. Нічого для них не змінилося абсолютно.

Спікер Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо підтвердив, що жодних мобілізаційних дій щодо жінок поки що не було. На фронті служать лише добровольці.

Згідно з положеннями Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", жінки медичних та фармацевтичних спеціальностей, які придатні до військової служби та закінчили відповідну освіту, мають бути поставлені на військовий облік. Це стосується студенток на останньому курсі, робітниць державних органів та підприємств, а також безробітних з відповідною спеціальністю.

Правила обліку військовозобов'язаних обов'язкові, а порушення цих правил може призвести до адміністративної відповідальності, зокрема, у справі передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів. Крім того, ухилення від військового обліку та служби на заклик мобілізації карається кримінальною відповідальністю.