Військово-морські сили пояснили, яке тактичне значення має Кінбурнська коса

Кінбурнська коса - стратегічна важливість
Кінбурнська коса - стратегічна важливість

Кінбурнська коса, яка тимчасово окупована, має велике значення для України. Російські війська з неї обстрілюють українські території і можуть атакувати судна, які припливають до морських портів Миколаєва. Про це повідомив речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук під час телемарафону.

Окупанти продовжують обстрілювати південні райони Миколаївської та Херсонської областей з Кінбурнської коси. Також з цієї коси можуть атакувати судна, які повинні припливати до морських портів Миколаєва. Наразі ці порти заблоковані.

Речник зазначив, що акваторію біля Кінбурнської коси потрібно обстежити на мінну безпеку, оскільки після знищення Каховської гідроелектростанції в цих водах можуть бути вибухонебезпечні предмети.

«Якщо там судно змивало, то що вже казати про міни? Тому так, ця акваторія для нас важлива, і, на жаль, станом на зараз, вона прострілюється (окупантами) з Кінбурнської коси... Як і для росіян, звісно», - підсумував військовий.

Кінбурнська коса, яка знаходиться між містом Очаків і гирлом Дніпро-Бузького лиману, є природним бар'єром. Цей стратегічний об'єкт адміністративно належить до Херсонщини, але наразі вона окупована російськими військами.

З моменту окупації коси, Українські збройні сили активно проводять удари по розташуванню окупантів.

Лісові пожежі та екологічна шкода

Лісові пожежі, які спалахнули внаслідок військових дій, завдали великої шкоди природі коси та півострову. Загрожує знищення 465 видів унікальних рослин і лікувальних трав, серед яких занесені до Червоної книги поле диких орхідей площею 60 га. Постраждали також унікальні рожеві озера та тисячі тварин і птахів, включаючи червонокнижні види. З початку війни на косі зафіксовані 253 пожежі.

Читайте також