Військово-морські сили пояснили, чому РФ поставила на паузу застосування «Калібрів»

Військово-морські сили пояснили, чому РФ поставила на паузу застосування «Калібрів»

Використання росіянами ракет "Калібр" затрималося через переміщення військово-морської бази в Новоросійськ, оскільки системи заряджання залишилися у Криму. Про це повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук у інтерв'ю "РБК-Україна".

Він пояснив, що чи спроможні окупанти завантажити ракети на надводні кораблі у Новоросійську, поки що залишається питанням.

За словами Плетенчука, для цього потрібне додаткове обладнання, яке їм довго не вдалося вирішити. Однак, існує ймовірність, що вони зуміли зарядити ракети на підводних човнах у Новоросійську, але при цьому не заходили в Крим.

Плетенчук також зазначив, що Військово-морські сили бачать три носії в Азовському морі, які потенційно можуть використовувати "Калібри" навіть з Каспійського моря. Однак, ефективність цих ракет зменшилася, оскільки українські захисники навчилися їм протидіяти.

Використання "Калібрів" зараз практично не застосовується як самостійний вид озброєння, але вони використовуються в комбінованих ракетних атаках для перевантаження ППО.

Нагадаємо, останнім часом росіяни здійснили декілька масованих ракетних ударів по Україні, використовуючи "Калібри", хоча це не типове застосування. Також стало відомо, що Російська Федерація має проблеми з цими ракетами після ударів Збройних сил України по Криму.

Наразі у Росії залишилося 45 одиниць нових ракет, якими раніше була знищена Трипільська ТЕС, найпотужніша електростанція Київщини.

Російська зброя, включаючи "Калібри", не може конкурувати зі старішими західними ракетами, що доводиться українськими ударами по Криму.

Читайте також: