Військово-морські сили повідомили, скільки кораблів залишилося в Росії

За словами речника Військово-морських сил України Дмитра Плетенчука, в армії Росії залишилося лише п'ять великих десантних кораблів, що вказує на те, що їхня кількість зменшилася з 14 на початку вторгнення. Водночас, Україна знищила чотири великі десантні кораблі Росії, включаючи "Саратов", "Мінськ", "Новочеркаськ" і "Цезар Куніков".

  • "Саратов" був знищений 24 березня 2022 року в порту в Бердянську;
  • "Мінськ" був знищений 13 вересня 2023 року в сухому доці Севастопольського морського заводу;
  • "Новочеркаськ" був знищений 26 грудня 2023 року в тимчасово окупованій Феодосії, в результаті авіаційної атаки;
  • "Цезар Куніков" був знищений Головним управлінням розвідки біля узбережжя тимчасово окупованого Криму 14 лютого 2024 року.

За даними речника, в російському флоті залишилося ще п'ять кораблів: "Орск", "Георгій Побідоносець", "Петр Моргунов", "Калининград" і "Королев".

Плетенчук також зазначив, що п'ять кораблів перебувають у ремонті: "Ямал", "Оленегорский горняк", "Азов", "Микола Фільченков" і "Костянтин Ольшанський".

За словами речника, до початку вторгнення Росії на Азово-Чорноморському регіоні знаходилося сім великих десантних кораблів, а потім їх кількість збільшилася до 13. При цьому враховувався навіть корабель "Костянтин Ольшанський", який був захоплений Росією в Криму 10 років тому.

Варто також зазначити, що український десантний корабель "Костянтин Ольшанський", який був захоплений окупантами в Криму у 2014 році, був атакований ракетним комплексом "Нептун". Між тим, розвідувальний корабель російського Чорноморського флоту "Іван Хурс" також зазнав збитків.