Військовослужбовці можуть провести відпустку за кордоном: кого не відпустять

Військовослужбовці на фоні біометричного паспорту
Військовослужбовці на фоні біометричного паспорту

Військовослужбовці ЗСУ можуть отримати право на відпустку за кордоном навіть під час воєнного стану, але процес отримання такого дозволу є індивідуальним і залежить від багатьох факторів. Про це повідомляє OBOZ.UA з посиланням на коментарі військових експертів та військовослужбовців.

За інформацією джерела, військові мають право на 30 днів основної відпустки на рік, яку можна поділити на дві частини по 15 днів. Додатково надаються по два дні на дорогу туди і назад, виходить дві частини по 19 днів. Крім того, вони можуть отримати відпустку за сімейними обставинами або іншими поважними причинами строком до 10 днів.

Українські військовослужбовці мають право на відпустку за кордоном.

Для оформлення відпустки за кордон військовослужбовцю потрібен пакет документів, який включає закордонний паспорт, військовий квиток, відпускний квиток з відпусткою за кордоном та наказ про проведення відпустки та дозвіл на виїзд за кордон.

Однак не всі військовослужбовці можуть отримати дозвіл на відпустку за кордоном. Рішення залежить від моральних якостей військовослужбовця та довіри командування.

"Якщо боєць знаходиться в п'яному стані, був помічений у самовільному залишенні частини, то хто візьме на себе відповідальність випускати його за кордон?" - пояснює старший лейтенант ЗСУ В'ячеслав Коновалов.

За словами військового аналітика Євгена Дикого, якщо військовий не повернеться з відпустки за кордоном, його повернення може бути ускладненим через можливість політичного притулку в європейських країнах.

"Якщо ви їдете і не повертаєтесь, то це вважається самовільним залишенням частини, а потім кваліфікується як дезертирство, порушується кримінальна справа", - пояснює Дикий.

Але випадки неповернення з закордонних відпусток є рідкісними, оскільки це може негативно вплинути на можливість інших військовослужбовців отримати такий дозвіл у майбутньому.

Читайте також