Використання Telegram у Раді буде обмежено: нардеп повідомив деталі

Депутати обговорюють обмеження використання Telegram
Депутати обговорюють обмеження використання Telegram

Використання месенджера Telegram у Верховній Раді України буде обмежено за рекомендацією Рада національної безпеки і оборони України.

Народний депутат України ІХ скликання Ярослав Юрчишин повідомив, що він отримав розпорядження щодо впровадження нових заходів безпеки щодо використання месенджера Telegram в локальній мережі Верховної Ради.

За рекомендаціями Національного координаційного центру кібербезпеки будуть введені такі заходи безпеки:

  • обов'язкова двофакторна авторизація та скасування синхронізації контактів;
  • заборона передачі даних, що використовуються в роботі та службовій комунікації через Telegram;
  • заборона використання Telegram на службових та особистих комп'ютерах, що використовуються в службовій діяльності;
  • блокування месенджера за допомогою технічних та програмних засобів, фіксування запитів на несанкціонований доступ до сервісу.

Ярослав Юрчишин вважає, що такі заходи безпеки є логічними, оскільки вже були приклади порушення безпеки з використанням Telegram. Це дозволить мінімізувати ризики.

Варто зазначити, що ці обмеження стосуються лише співробітників апарату Ради і не обмежують використання месенджера у особистих цілях. Месенджер Telegram також заборонено використовувати на службових пристроях працівникам державних органів, підприємств критичної інфраструктури, сектору безпеки і оборони, а також військовослужбовцям.

У зв'язку зі зростанням кількості пропозицій про "роботи" з підпалу автомобілів ЗСУ на замовлення російських кураторів, UA AntiSpam Bot, чатбот в Telegram, отримав нову функцію - автоматичне видалення коментарів із пропозиціями "роботи" у каналах та групах. Це було зроблено, щоб запобігти поширенню такої негативної діяльності. Користувачі Telegram-каналів та груп можуть скористатися цією новою функцією після встановлення UA AntiSpam Bot.

Читайте також