Вина, діаманти і самовари. Депутати Київради здивували своїми деклараціями

Деякі депутати Київради збільшують свій автопарк і колекції мистецтва

Рух «Чесно» проаналізував категорію «цінне рухоме майно» у деклараціях столичних депутатів за 2021 та 2022 роки. Депутати вказують транспортні засоби та різноманітні колекції, включаючи годинники, ікони, більярдні столи та антикваріат.

Лідером за розміром автопарку є Віталій Нестор з фракції «Батьківщина», у якого є шість автівок, одна з яких належить матері. Зараз декілька депутатів із фракції «Удар» також мають по п’ять автівок.

Цікаво, що міський голова Києва Віталій Кличко також збільшив свій автопарк: він декларував одну автівку в 2020 році, а вже у 2022 році - чотири.

Деякі депутати також декларували колекції мистецтва. Наприклад, Марина Порошенко з фракції «Європейська солідарність» та Катерина Кириченко з фракції «Удар» мають колекції скульптур, картин, ескізів та фотографій, належать їхнім чоловікам.

Марина Порошенко в 2020 році мала кілька картин українських та російських майстрів XIX-XX століть, а також скульптури XIX-XX століть. Потім вона замінила їх на окремі твори мистецтва, серед яких є картини Айвазовського, Боттічіні та Брюллова.

Катерина Кириченко має не змінилася колекцію творів мистецтва - 85 речей. Серед них є скульптури, ескізи до картин, фотографії та картини.

Також у деяких депутатів можна знайти нестандартні колекції. Наприклад, Володимир Яловий з партії ОПЗЖ має приватну бібліотеку з книгами ХХ століття та колекцію вин з різних країн світу.

Рух «Чесно» досліджував колекції Володимира Ялового ще в попередньому скликанні, коли він був депутатом Київради. Тоді він мав колекцію вин з 650 пляшок.

Книгові колекціонери також є Володимир Трубіцин з «Слуги народу» і Анатолій Шаповал з «Батьківщини». У 2020 році бібліотека Трубіцина налічувала 1560 книг, а у Шаповала - понад 3000 томів різних видань.

Також варто згадати, що деякі депутати Київради мають багато земельних ділянок - майже 30, площа окремих перевищує 4 га.

Окрім цього, дохід сім'ї прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля в 2022 році становив 8,02 млн грн.

Читайте також:

  • Земля, вино, біткоїни і самовари: що декларують депутати Київради?
  • ЗМІ назвали п’ятірку найзаможніших мерів та керівників областей
  • Декларація про доходи: скільки нових мільйонерів з'явилося в Україні торік