Виплата боргів «зеленим» інвесторам дозволить державі отримати прибутки в майбутньому – учасник ринку

Виплата боргів «зеленим» інвесторам дозволить державі отримати прибутки в майбутньому – учасник ринку

Борги у сфері відновлюваної енергетики загрожують інвестиціям і зменшують податкові відрахування

Відсутність погашення боргів у галузі відновлюваної енергетики негативно впливає на інвестиційний клімат в Україні. Крім того, це погіршує зв'язки компаній з іноземними банками та зменшує внески до бюджетів. Про це повідомив Сергій Кравчук, генеральний директор компанії "Галс Агро", яка відкрила перший в Україні біометановий завод у 2023 році.

"Усі підприємства відновлюваної енергетики мають борги. Непогашені кредити банкам, зменшення генерації та податкова база, зниження робочих місць та відсутність нових інвестицій і розвитку - все це наслідки невиплати боргів", - зазначив він.

Кравчук підкреслив, що кожна виплачена гривня боргу принесе державі майбутні прибутки. Він закликав створити систему розрахунків, яка ґрунтується на реальних ринкових механізмах, а не на штучних обмеженнях. Директор також відзначив, що заборгованість його компанії на початок року становила 140 млн грн.

"Зараз ми ще заборгували близько 30 млн за енергію, що була вироблена з кінця січня. Це третина нашого щорічного виробітку", - додав Кравчук.

За словами Ігоря Тинного, співзасновника Української асоціації відновлюваної енергетики, галузь потребує повного погашення старих боргів та заходів з боку держави, щоб уникнути накопичення нових боргів у майбутньому.

Читайте також: