Виробництво зброї в Україні. Умєров озвучив плани на 2025 рік

Виробництво зброї в Україні. Плани на 2025 рік
Виробництво зброї в Україні. Плани на 2025 рік

Україна планує збільшити виробництво зброї, включаючи дрони і балістичні ракети, в наступному році. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров на Міжнародному форумі оборонних індустрій (DFNC2).

Вже було інвестовано 4 млрд доларів у розвиток української промисловості, і наступного року планується збільшити фінансування. Пріоритетом є розробка вітчизняних дронів та дальнодіючої зброї, включаючи балістичні ракети, заявив очільник Міноборони.

Міноборони активно залучає іноземних партнерів до створення спільних підприємств для розвитку оборонної індустрії. Укладання багаторічних контрактів на виробництво, постачання та технічне обслуговування озброєння є важливими елементами. Це дозволить задовольняти потреби українських військових у довгостроковій перспективі.

На форумі взяли участь понад 280 компаній. Були укладені нові угоди, які посилять оборонні можливості України, за словами Умєрова.

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із керівниками й топ-менеджерами оборонних компаній країн-партнерів на форумі. Темою розмови було розширення співпраці для посилення виробничих можливостей оборонного сектору України. За словами Зеленського, після першого форуму уже є важливі результати, включаючи технічне обслуговування легких гармат, локалізацію виробництва штурмових гвинтівок і створення потужностей для виробництва боєприпасів до стрілецької зброї.

Уряд України заклав у проєкті державного бюджету наступного року 65% більше коштів на закупівлю озброєння та військової техніки. В 2022 році Україна виробляла таку кількість зброї, яка раніше здавалася неможливою. Виробництво зросло втричі в 2023 році, а за перші вісім місяців цього року виробництво подвоїлося.

Президент Зеленський заявив, що Україна виготовляє зброю, якої раніше не мала, таку як артилерійські снаряди 155-го калібру та дальнодіючі дрони. В Україні побудували фактично нову оборонну промисловість, яка за перше півріччя 2022 року виробила у 25 разів більше боєприпасів для артилерії й мінометів, ніж за весь 2022 рік. Зеленський також сказав, що нова балістична ракета в Україні успішно пройшла випробування.

Читайте також