Візит Моді до України, нові санкції проти Росії. Головне за 23 серпня

Візит Моді до України - нові санкції проти Росії
Візит Моді до України - нові санкції проти Росії

Відвідування Моді України, США запроваджують сильні санкції проти Росії, Україна відновлює експорт електроенергії. «Главком» зібрав новини 23 серпня, щоб ви були в курсі головних подій:

США запровадили сильні санкції проти Росії

Сполучені Штати Америки розширили санкції проти Росії. Зокрема, обмеження спрямовані на оборонний та металургійний комплекс, а також постачання товарів подвійного призначення.

Новий пакет охоплює приблизно 400 суб'єктів. Всі вони певною мірою стосуються російського паливно-енергетичного та металургійного секторів. Також санкції торкнулися фінансової сфери та товарів подвійного призначення для військово-промислового комплексу Росії в обхід санкцій.

Також до санкційних списків вводяться російські інститути військових розробок, виробники безпілотних літальних апаратів та електроніки, а також компанії, які обслуговують потреби російського ВПК, разом із їхніми власниками та керівництвом.

Візит Моді до України

Прем'єр-міністр Нарендра Моді прибув до України. Зазначимо, що це перший в історії двосторонніх відносин візит глави індійського уряду до України. Відповідно Моді вперше в Києві з початку повномасштабної російсько-української війни. Крім того, його прибуття до Києва збігається з Днем державного прапора України – у переддень Дня незалежності України.

Зустріч президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді тривала майже три години. Зеленський зустрів Моді в Маріїнському палаці, зустріч почалася тет-а-тет.

Далі була зустріч у розширеному форматі, у якій взяли участь інші міністри України та Індії, а також інші члени делегацій. Під час переговорів обговорили багато питань. Насамперед питання війни.

Зокрема, прем'єр-міністр Індії назвав російське вторгнення на територію України війною, а також підтримав територіальну цілісність української держави.

Україна відновлює експорт електроенергії

З 25 серпня Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн, щоб уникнути аварій в енергосистемі.

Зазначається, що на ранок п'ятниці, 23 серпня, рівень споживання електроенергії в країні суттєво знизився через спад спеки. Крім того, один з енергоблоків атомної електростанції був в плановому ремонті. Це призвело до того, що вдень, коли сонячні електростанції працюють, в українській енергосистемі утворюється надлишок електроенергії.

«Укренерго» пояснює, що кількість виготовленої електроенергії має відповідати кількості споживаної. Для подолання надлишку, який може призвести до аварій, вирішили відновити експорт електроенергії до сусідніх країн.

Стефанчук підписав закон про заборону Московської церкви

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав законопроєкт № 8371 щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, у яких є керівний центр у державі, яка здійснює збройну агресію проти України.

Зазначається, що 23 серпня документ було відправлено з підписом голови Верховної Ради й направлено на підпис президенту України Володимиру Зеленському.

Екссудді Тандиру продовжено запобіжний захід

Святошинський районний суд Києва продовжив Олексію Тандирі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 жовтня 2024 року. Варто відзначити, що Тандиру обвинувачують у порушенні правил безпеки дорожнього руху у стані алкогольного сп'яніння. Його дії призвели до смерті потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 КК України).

Нагадаємо, що у ніч на 26 травня 2023 року голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир збив на смерть нацгвардійця на блокпосту в столиці.

Читайте також