Влада заблокувала Instagram у Туреччині: бурхлива реакція суспільства

Реакція на блокування Instagram у Туреччині
Реакція на блокування Instagram у Туреччині

Ранкового 2 серпня громадяни Туреччини не могли увійти до своїх сторінок на Instagram. Рада з технологій та комунікацій прийняла рішення заблокувати доступ. Поки немає інформації про тривалість та причину блокування.

На сайті Управління інформаційних технологій та зв'язку Туреччини (BTK) також немає відповіді про тривалість блокування.

Зараз користувачам Туреччини недоступний Instagram з комп'ютерів та мобільних пристроїв. Користувачі використовують VPN та інші альтернативні методи для отримання доступу. У Туреччині Instagram використовують понад 50 млн осіб із загальної кількості в 85 млн.

Усмага відомість "Birgün", ця дія була пов'язана з блокуванням фотографій Ісмаїла Ханії, глави політбюро ХАМАС, та вираженням співчуття йому на платформах соцмереж. Але рішення цілком засудив голова управління комунікацій адміністрації президента Туреччини Фахреттін Алтун.

Алтун назвав дії соцмережі проявом цензури. Він пообіцяв захищати свободу вираження і боротися проти платформ, які підтримують "глобальну експлуататорську систему несправедливості".

Керівник відділу дизайну візуальної комунікації Університету Мармара, професор Алі Мурат Кирик вважає, що блокування Instagram стало наслідком видалення фотографій Ісмаїла Ханії і повідомлень про співчуття йому з соцмереж. Він також сказав, що таке рішення - порушення свободи слова, особливо в Туреччині.

За інформацією телеканалу CNBC, рада з технологій може обмежувати роботу соцмережі відповідно до її повноважень. Однак, рішення ради повинно бути схвалене судом протягом 24-48 годин. Очікується, що суд в Анкарі винесе вердикт щодо Instagram 2 серпня.

Рішення влади про блокування розділило суспільство. Деякі підтримують його, інші засуджують. Журналіст Джунейт Оздемір, який має багато фанів, висловив свою думку про це рішення.

Користувачі соцмереж також мали різні думки. Є ті, хто підтримує рішення і каже: "Заборонимо також Tik Tok". Є ті, хто вважає блокування неприпустимим і ставить питання, які їм до Ханії і чому інші арабські країни не реагують.

Нагадаємо, 31 липня глава політбюро ХАМАС Ісмаїл Ханія загинув в результаті удару по його резиденції в Тегерані. Рух ХАМАС звинуватив Ізраїль та США у смерті Ханії і заявив, що відповість на атаку.

Читайте також

Влада обмежила використання Telegram
20.09.2024 - 14:06 426 переглянули
Зображення телеграму заборонено використовувати у Владі