ВЛК визнала Залужного не придатним до служби

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відпустив з військової служби

Згідно з інформацією видання zn.ua, колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пройшов ВЛК і був визнаний непридатним для служби в армії. Вже у лютому він написав рапорт про звільнення зі своєї посади. Після цього Залужний був виведений у розпорядження міністра оборони, проте жодної значимої посади йому не запропонували.

« Кількатижнева затримка з розв'язання питання пов'язана була з тим, що після прийняття закону з новим переліком військових звань не була завершена відповідна зміна нормативної бази, зокрема в указах президента; відтак юридично немає чіткої ясності, хто має звільняти Залужного у званні Генерала з військової служби – міністр оборони своїм наказом, чи президент своїм указом, як раніше звільняли Генералів армії України», – повідомляє zn.ua.

Зазначається, що відхід Залужного з військової служби не є своєчасним, але він не має сенсу продовжувати працювати в армії без належної ділянки відповідальності. Зараз генерал отримує лише оклад за військовим званням, а після двох місяців ця виплата буде скасована згідно з чинним законодавством.

7 березня 2024 року президент Володимир Зеленський погодив кандидатуру Залужного на посаду посла України у Великій Британії та Північній Ірландії. Раніше, 8 лютого, Зеленський відправив Залужного у відставку та призначив Олександра Сирського новим головком ЗСУ.

Рішення про відправлення Залужного у відставку було прийняте через низку причин, зокрема, потребу у перегляді тактики дій і зміні менеджменту військового командування.